Salutare!

Am gasit jocul de rol, perfect. Dar mai intai hai sa iti scriu o poveste.

Sunt de parere ca noi ca oameni, continem in interiorul nostru mai multe personaje. Nu spun personalitati, ci mai multe personaje care indeplinesc mai multe roluri, care impreuna ne fac sa fim ceea ce suntem si ne definesc pe fiecare in parte. Restul sistemului nostru emotional, avand rol de administrator, fiind capabil de a porni, opri, amana si de a antrena sistemele, in functie de mediu si perceptiile senzoriale pe care le avem.

De exemplu, eu. In viata mea regasesc mai multe roluri: angajat, programator, antreprenor, muzician, iubit, economist, bucatar, strategist, copil, electronist, aventurier, coach, DJ si altele.

Toate aceste roluri sunt definite fiecare de un set de abilitati, experiente si diferite nivele de experienta.

Exemplu, iar.

Rolul angajatului. Are abilitatea de a programa, in limbaje web, la standarde calitative, are o experienta larga de aprox. 7 ani antrenata in mod auto-didact, iar ca nivel de experienta este avansat.

Rolul de DJ, spre exemplu, este de a mixa muzica cu influente oldies si mai ales tiganesti, a facut asta de putine ori, iar ca nivel este incepator.

Ai prins ideea, nu?

Training

Acum, ce poti face sa antrenezi aceste roluri si sa simti ca faci ceva pentru fiecare?

Eu vreau sa economisesc banuti. Nu am facut asta pana de curand si ador senzatia de a cheltui banii pusi deoparte pentru un scop.

Vreau sa gatesc mai mult. In ultimul timp am facut asta de putine ori, dar imi place sa ma pierd in rutina gatitului si ador sastisfactia ca mananc ceva ce a iesit din mana mea.

Sunt antreprenor si chiar ma jucam diferite jocuri pe mobil care simulau diverse afaceri. Pe cat imi placeau jocurile astea, simteam ca sunt o pierdere de timp.

Si ultimul motiv este ca am renuntat la gluten, ceea ce nu imi mai permite sa mananc patiserie la prima ora din zi. Asadar, trebuie sa imi gatesc, cel putin dimineata.

Ce legatura au toate motivele astea cu jocul de mai sus?

JOCUL

Eh, ca sa imi antrenez rolurile de economist, bucatar, antreprenor si, de ce nu, nutritionist, am imbinat toate particularitatile antrenarii acestor roluri intr-un joc de-a restaurantul.

Astfel, am deschis un restaurant, pentru un singur client. Eu.
Il administrez in calitate de antreprenor. Pun banuti deoparte cu o strategie excelenta de economist. Am cel mai renumit bucatar din casa, care pregateste cele mai faine meniuri pt dieta de gluten. Toate rolurile astea sunt ale mele si ma pun constient in rolul fiecaruia ca sa imi fac treaba cat de bine pot.

Orice mancare costa 15 lei si orice bautura preparata costa 5 lei.
Eu, clientul plateste in timp ce eu, econosmitul face decontul alimentelor cumparate pt ziua urmatoare.
Eu, bucatarul aplica retete noi si devine mai experimentat pentru ca eu, nutritionistul dau sfaturi excelente bazate pe cercetari amanuntite ale internetului. Toate astea fiind administrate cu maxima atentie de catre eu, antreprenorul.

Afacerea mea merge ca pe roate. Am pus deja o suma impresionanta deoparte. Simt ca mananc ce imi place si ca gatesc cu pasiune. Iar jocul de antreprenoriat de pe mobil acum are loc in realitate, iar eu simt satisfactia pe deplin.

Toate astea coordonate de sistemul meu emotional, care pregateste fiecare rol sa isi faca treaba la maxim.

Un alt mic exemplu.

Un prieten lucreaza de acasa, si simte ca lucreaza mai mult decat o facea la birou, iar rezultatele nu ii sunt satisfacatoare pe deplin. Totodata simte ca nu isi rezerva suficient timp pentru el, iar cand o face nu petrece timpul acesta dedicat.

Propunerea mea, pe care el a adoptat-o instant, a fost sa trezeasca administratorul din el si sa aduca si rolul de manager in viata lui, astfel incat sa se asigure ca angajatul, care lucra prea mult, sa isi indeplineasca job-ul, sa aiba un timp de lucru clar definit si sa fie detasat de orice responsabilitate atunci cand isi termina treaba.

Ce crezi a avut succes? Da. Modul lui de lucru s-a schimbat, este mai productiv, mai atent la nevoile lui, antrenandu-si rolul de angajat, manager, barbat, in timpul liber, si copil. facand asta intr-un mod constant.

Cum iti suna?

Sunt curios, care sunt cele mai experimentate 2 roluri ale tale si care sunt cele mai neexperimentate alte doua roluri ale tale.

Vrei sa facem impreuna un joc pentru tine astfel incat sa le imbinam si sa mai antrenezi din roluri, tu avand experientele dorite pentru fiecare?

Tare-s curios. Lasa-mi raspunsul tau mai jos.

Toate cele bune,
Alex (scriitor, copyrighter)

Photo by Florian Gagnepain on Unsplash

Join the Conversation

2 Comments

  1. Cele ai experimentate hmm..: rolul de frate, rolul de copil.
    Cele mai puțin experimentate: rolul de colaborator și rolul de leader.
    Geniala scrierea! ❤️

  2. Cred ca cele mai experimentate 2 roluri ale mele sunt: cel de copil si cel de sot 😀
    Cele mai neexperimentate sunt: cel de tatic si cel de angajat care, de o luna lucreaza de acasa. Partea buna este ca in acest timp am invatat sa imbin aceste doua roluri, si incep sa ma perfectionez usor, usor. Intr-adevar este mult mai grea munca de acasa, dar faptul ca pot fi alaturi de cel mic in primele luni, merita pe deplin acest sacrificiu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *